دکتر مهدی براتی مهوار

ساعت کاری مطب : شنبه الی پنجشنبه 10:00 الی 18:00

درد گردن


درد گردن ، اگر مهمترین مشکل عضلانی استخوانی در جوامع مدرن بشری نباشد قطعاً یکی از مهمترین آنها است. اگرچه گردن درد ممکن است شایع ترین اختلال اسکلتی عضلانی نباشد، اما همچنان بسیار مهم است. اگر به این دست از درد ها توجهی نشان ندهیم ممکن است به درد یشتر و حتی ناتوانایی هایی منتهی شود که مطمئناً هزینه های درمان بسیار سنگینی را به دنبال خواهد داشت. بنابراین ما سعی کردیم در این مطلب تا حد امکان به دلایل بروز گردن درد و راه های پیشگیری از آن اشاره کنیم.

دلایل ایجاد درد در ناحیه گردن

 

ابتدا باید بدانید که گردن درد یک مشکل بسیار معمول در میان بسیاری از مردم می باشد. دلایل مختلفی ممکن است منجر به ایجاد این درد بشوند. برای مثال وضعیت نامناسب – چه به دلیل خم شدن روی رایانه یا خم شدن روی میز کار – عضلات گردن را تحت فشار قرار می دهد. استئوآرتریت نیز یکی از علل شایع گردن درد است. اما باید این نکته را نیز در معمولاً موارد بسیار کمی مشاهده می شود که درد گردن به دلیل ایجاد یک بیماری وخیم ایجاد شده باشد. معمولا این درد ها با علائمی هماره هستند.این علائم عبارتند از:

  • دردی که اغلب با نگه داشتن سر در یک مکان برای مدت طولانی بدتر می شود، مانند هنگام رانندگی یا کار با کامپیوتر
  • گرفتگی و اسپاسم عضلانی
  • کاهش توانایی حرکت سر
  • سردرد

درد گردن

به این خاطر که گردن وزن سر را تحمل می کند می تواند در معرض آسیب های زیادی قرار بگیرد. این آسیب ها عموماً به دلایل زیر به وجود می آیند و باعث درد گردن می شوند:

۱-کشیدگی های عضلانی: این آسیب بیشتر در زمانی صورت می گیرد که به مدت طولانی از تلفن هوشمند و یا کامپیوتر استفاده می شود. اما موارد جزئی دیگر مانند مطالعه کتاب در رخت خواب هم می تواند باعث ایجاد این نوع از آسیب دیدگی ها بشود.

۲-فرسایش مفاصل: مانند سایر مفاصل بدن، مفاصل گردن نیز با افزایش سن دچار سایش می شوند. در پاسخ به این ۳-فشار بر روی اعصاب: بیرون زدگی دیسک گردن و یا خار های استخوانی می تواند به اعصاب منشعب شده از گردن فشار وارد کند و در نتیجه باعث بروز درد گردن شوند.

۴-صدمات فیزیکی: تصادفات اتومبیل که منجر به حرکت شلاقی سر می شوند می توانند باعث آسیب به گردن بشوند. حرکت ناگهانی سر به عقب و بعد به سمت جلو می تواند به بافت نرم گردن آسیب وارد کنند.

۵-بیماری: برخی از بیماری ها مانند آرتریت روماتوئید، مننژیت یا سرطان می توانند باعث درد گردن شوند.

درد گردن

روش های پیشگیری

 

خوشبختانه برای اینکه با این مشکلات رو به رو نشوید می توانید از چندین عمل پیشگرانه استفاده کنید تا بتوانید از گرفتن درد گردن پیشگیری به عمل بیاورید. به صورت معمول اینگونه درد ها به خاطر وصعیت نا مناسب گردن و عوامل دیگری مانند جنسیت سن و غیره ایجاد می شود. رعایت نکاتی که در ادامه به شما خواهیم گفت می تواند تا حد قابل توجهی از بروز درد های گردنی جلوگیری کنند.

۱- وضعیت خوب: یکی از اولین کار هایی که باید به آن توجه داشه باشید و قرار دادن بدن در وضعیت مناسب است. دقت داشته باشید که شانه ها باید دقیقاً بالای باسن قرار داشته باشد و گوش ها نیز باید روس شانه ها قرار گرفته باشد. هنگام استفاده از تلفن همراه، تبلت و سایر صفحه نمایش های کوچک، سر خود را بالا نگه دارید و دستگاه را مستقیماً رو به روی خود نگه دارید، نه اینکه گردن خود را خم کنید تا به دستگاه نگاه کنید. رعایت این نکات باعث بهبود درد گردن شما خواهند شد.

۲- استراحت های مکرر داشته باشید: اگر مسافت های طولانی را رانندگی می کنید و یا ساعت های طولانی با رایانه کار می کنید، برخیزید، حرکت کنید و گردن و شانه های خود را با حرکات کششی، نرمش دهید.

۳-تنظیم میز کار: میز، صندلی و کامپیوتر خود را طوری تنظیم کنید که مانیتور در سطح چشم باشد. زانوها باید کمی پایین تر از باسن باشند. از دسته های صندلی خود استفاده کنید.

۴-دخانیات: اگر از دخانیات مانند سیگار و قلیان استفاده می کنید، بهتر است آن را کنار بگذارید زیرا دخانیات باعث بروز درد گردن می شوند.

۵-بار سنگین: از به دوش انداختم کوله پشتی و کیف های سنگین اجتناب کنید. وزن این کیف ها باعث کشیدگی گردن می شود.

۶-وضعیت خواب: در وضعیت سالم بخوابید. سر و گردن شما باید با بدن شما هماهنگ باشد. از یک بالش کوچک زیر گردن خود استفاده کنید. سعی کنید به پشت بخوابید و ران‌هایتان را روی بالش‌ها قرار دهید، که باعث صاف شدن عضلات ستون فقرات شما می‌شود.

۷-فعالیت بدنی: فعال بمانید. اگر زیاد حرکت نمی کنید، سطح فعالیت خود را افزایش دهید.

 

درد گردن

درمان درد گردن

 

با توجه به مقدار و نوع آسیبی که به کردن رسیده است روش های درمانی متفاوتی برای بیماران تجویز می شود. از این روش های درمانی می توان به کایروپراکتیک، فیزیوتراپی، تحریک الکتریکی اعصاب از طریق پوست، دارو درمانی و در آخر جراحی اشاره کرد.

اما قبل از اینکه بخواهید یکی از این درمان ها را برای برای درمان درد گردن خود کنید حتماً باید تست ها و آزمایشات مربوطه را انجام دهید. پزشکان برای اینکه بتوانند تشخیص دقیقی داشته باشند و به صورت دقیقی درمان را شروع کنند نیاز دارند تا /آزمایش هایی را که آسیب ها را نمایان می کنند استفاده کنند. این آزمایش ها شامل:

۱-اشعه ایکس: اشعه ایکس می تواند نواحی را در گردن نشان دهد که در آن اعصاب یا نخاع ممکن است توسط خارهای استخوانی یا سایر تغییرات تحت فشار قرار گیرند.

۲-سی تی اسکن: سی تی اسکن تصاویر اشعه ایکس گرفته شده از جهات مختلف را ترکیب می کند تا نماهای مقطعی دقیقی از ساختارهای داخل گردن ایجاد کند. به این ترتیب می توان عامل درد گردن را شناسایی کرد.

۳-ام آر آی: MRI از امواج رادیویی و میدان مغناطیسی قوی برای ایجاد تصاویر دقیق از استخوان ها و بافت های نرم استفاده می کند. بافت های نرم شامل دیسک ها، نخاع و اعصابی است که از نخاع می آیند.

نکته ای که وجود دارد این است که این امکان وجود دارد که اشعه ایکس یا MRI شواهدی مبنی بر مشکلات ساختاری گردن بدون داشتن علائم را نشان دهد. بهتر است از بررسی عکس های پزشکی همراه با شرح حال دقیق و معاینه فیزیکی برای تعیین علت درد استفاده شود.

درد گردن

۴-الکترومیوگرافی (EMG): الکترومیوگرافی یا همان EMG می تواند تعیین کند که آیا گردن درد ممکن است به عصب فشرده شده مربوط باشد یا خیر. این روش آزمایش با وارد کردن سوزن های ظریف از طریق پوست به داخل عضله انجام می شود. این تست سرعت هدایت عصبی را اندازه گیری می کند تا مشخص کند آیا عدم کارکرد سحیح اعصاب باعث ایجاد درد گردن است یا خیر.

۵-آزمایش خون: آزمایش خون گاهی اوقات می‌تواند شواهدی از التهاب یا عفونت‌هایی که ممکن است باعث درد شده و یا در ایجاد آن نقش داشته باشند، ارائه دهد.

برای اینکه بدانید کدام روش درمانی برای شما مناسب است باید ابتدا سناخت کافی از روش های درمانی را داشته باشید. در ادامه اطلاعاتی در مورد روش های درمانی را در اختیار شما قرار می دهیم.

روش های درمان

درد گردن

درد گردن را می توان با روش های زیر درمان نمود:

۱-کایروپراکتیک: علم کایروپراکتیک عبارت است از شناخت مفاصل، به ویژه ستون فقرات و هنر تنظیم و تطبیق آنها که به منظور درمان و پیشگیری ناراحتی های ستون فقرات،مفاصل و عضلات می کند. در این شیوه درمانی پزشک یا همان کایروپراکتور بدون استفاده از شیوه های درمانی معمول مانند تجویز دارو و یا عمل جراحی با تاکید فراوان به ورزش های مختلف برای قسمتهای بدن، به تنظیم و تطبیق ستون فقرات، مفاصل و عضلات می پردازد و مشکلاتی نظیر درد گردن و کمر، دیسک، انحراف ستون فقرات و بسیاری دیگر از آسیب های مشابه را درمان می کند.پ

۲-فیزیوتراپی: یک فیزیوتراپیست می تواند وضعیت صحیح وضعیت بدن، هم ترازی و تمرینات تقویت کننده گردن را آموزش دهد. فیزیوتراپی همچنین ممکن است شامل استفاده از گرما، یخ و سایر اقدامات برای کمک به کاهش درد باشد.

۳- تحریک الکتریکی عصب از طریق پوست (TENS): در این روش درمانی پزشک الکترودهایی را بر روی پوست در نزدیکی نواحی دردناک قرار می دهد، این دستگاه تکانه‌های الکتریکی کوچکی را ارسال می‌کنند که ممکن است درد را تسکین دهد. با این حال، شواهد کمی وجود دارد که نشان دهد TENS برای درمان قطعی درد گردن مؤثر است.

۴- مسکن‌ها: ممکن است شامل داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی (NSAIDs) مانند ایبوپروفن (ادویل، موترین IB، سایرین) یا ناپروکسن سدیم (Aleve) یا استامینوفن (تیلنول و غیره) باشند. این داروها را باید فقط طبق دستور و تجویز پزشک معالج مصرف کنید زیرا استفاده بیش از حد این دارو ها می تواند عوارض جانبی جدی را در مصرف کنندگان ایجاد کند.

اگر مسکن‌هایی که می‌توانید بدون نسخه بخرید کمکی نکرد، پزشک معالج شما ممکن است داروهای NSAID یا شل‌کننده‌های عضلانی را تجویز کند.

۵-تزریق: یک پزشک ممکن است داروهای استروئیدی را در نزدیکی اعصاب، مهره های ستون فقرات یا عضلات گردن تزریق کند. داروهای بی حس کننده مانند لیدوکائین نیز می توانند برای تسکین درد گردن تزریق شوند. به یاد داشته باشید که این دست از تزریقات به دلیل حساس بودن حتماً باید توسط پزشک انجام شود و از قبول کردن تزریقات توسط افراد غیر متخصص جداً خودداری فرمایید.

۶-عمل جراحی: البته عمل های جراحی به ندرت برای گردن درد مورد نیاز هستند. روش درمانی از طریق جراحی ممکن است گزینه ای برای تسکین فشار بر نخاع و یا اعصاب منشعب باشد.

درد گردن

مطالعات علمی حول کایروپراکتیک

 

در مطالعات علمی که داده ها و مطالعات را از سال ۱۹۸۰ الی سال ۲۰۱۵ را مورد بررسی قرار داده اند. در این مطالعات نشان می دهد که شایع ترین دلایل گزارش شده برای افرادی که به پزشک متخصص کایروپراکتیک (کایروپراکتور)مراجعه می کنند، کمردرد (متوسط) (۴۹.۷٪)، درد گردن (۲۲.۵٪) و مشکلات اندام (۱۰.۰٪) بود. رایج ترین درمان ارائه شده توسط متخصصین کایروپراکتیک شامل درمان بر روی ستون فقرات (متوسط) (۷۹.۳٪)، درمان بر روی بافت نرم (۳۵.۱٪) و آموزش اصلاح روند زندگی روزمره به بیمار (۳۱.۳٪) بود.

در مطالعه ای که در سال ۲۰۲۰ بر روی ۸ سوژه خانم دچار به آرزه اسپوندیلولیستزیس گردنی در اسر تصادفات جاده ای صورت گرفت، پس از ۱۲ هفته و ۳۰ جلسه درمان کایروپرکتیک بهبود در تراز دهانه مهره های گردن، اسپوندیلولیستزها و قطر کانال نخاعی نشان دادند. اسپوندیلولیستزیس گردنی نشان دهنده بی ثباتی ستون فقرات است و می تواند منجر به درد، رادیکولوپاتی، میلوپاتی و تنگی شریان مهره شود. در حال حاضر اسپوندیلولیستزیس دژنراتیو دهانه رحم یک وضعیت منتظر و بدون هیچ دستورالعمل درمانی است.

درد گردن

همچنین در مطالعات دیگر مشخص شده است که لوازم و ابزار هایی مانند بالشت های پلی اورتان ویسکو الاستیک می تواند در کنار متود های درمان کایروپراکتیک به روند بهبود درد  گردن بیماران کمک شایانی بکند.

 

با توجه به مطالبی که در بالا ذکر شد می توان نتیجه گرفت که با رعایت اصول پایه و در واقع عوض کردن روش زندگی می توان از دچار شدن به درد گردن و عوارض بعدی نظیر دیسک گردن و مسائل اینچنین دیگر جلوگیری کرد. اما افرادی که متاسفانه از مرحله پیشگیری گذشته اند، می توانند از روش های درمانی که ذکر شد، به درمان درد گردن خود بپردازند. بر این اساس و با توجه به نتایجی که روش کایروپراکتیک داشته، می توان گفت که یکی از بهترین و ارزانترین روش هایی که می توانید مشکلات ستون فقرات، مفاصل و عضلات خود را تا حد قابل توجهی درمان کنید و یا بهبود بخشید.

با توجه به جدید بودن این رشته در کشورمان ایران، هنوز عام مردم در حد قابل قبولی با این روش درمان آشنا نیستند. افراد با طیف گسترده ای از فعالیت ها می توانند از این روش مراقبتی و درمانی استفاده کنند. افرادی که در تصادفات رانندگی حضور داشته اند و یا ورزشکاران و یا حتی افرادی که به دلیل شرایط شغلی دچار آسیب هایی نظیر درد گردن، کمر، ستون فقرات و یا هرگونه آسیب مشابه شده اند می توانند از مزیت های خاص این روش درمانی بهره ببرند.

روش های درمانی کایروپراکتیک بر پایه حرکات فیزیکی، ورزشی و تنظیماتی است که پزشک معالج یا همان کایروپراکتور بر روی بیمار انجام می دهد. جلسات درمان به همراه تمرین ها و اصول استانداردی که باید در زندگی روزمره توسط بیمار رعایت شوند می توانند به درمان سریع تر بیماران کمک کنند.

 

منابع:

 

 

  • Changes in chronic neck pain following the introduction of a visco-elastic polyurethane foam pillow and/or chiropractic treatment

Laura J. Soal,1 Charmaine M. Bester,corresponding author1 Brandon S. Shaw,2 and Chris Yelverton1

Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6917418/

 

 

  • The chiropractic profession: a scoping review of utilization rates, reasons for seeking care, patient profiles, and care provided

Peter J. H. Beliveau,1 Jessica J. Wong,2,3 Deborah A. Sutton,2 Nir Ben Simon,3 André E. Bussières,4,5,6 Silvano A. Mior,corresponding author2,3 and Simon D. French1,7,8

 

Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5698931/

 

 

  • Improvements in Cervical Spinal Canal Diameter and Neck Disability Following Correction of Cervical Lordosis and Cervical Spondylolistheses Using Chiropractic BioPhysics Technique: A Case Series

Curtis Fedorchuk,1, * Douglas Frank Lightstone,1 Robert DeVon Comer,1 Evan Katz,2 and Justin Wilcox3

 

Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7536006/

 

 

  • Predictors of visit frequency for patients using ongoing chiropractic care for chronic low back and chronic neck pain; analysis of observational data

Patricia M. Herman,corresponding author1 Sarah E. Edgington,1 Eric L. Hurwitz,2 and Ian D. Coulter1

 

Link: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7222295/

 

 

  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/neck-pain/diagnosis-treatment/drc-20375587

 

 

  • https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/neck-pain/symptoms-causes/syc-20375581#:~:text=Neck%20pain%20is%20common.,of%20a%20more%20serious%20problem.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نه + شانزده =